Hospital de Sant Pau

El Hospital de la Santa Cruz y San Pablo eller som det heter på katalanska, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, är tillsammans med Hospital Clinic ett modernt allmänt sjukhus, Barcelonas första faktiskt. El Hospital de la Santa Cruz y San Pablo är en form av vårdcentral, så väl som ett sjukhus, samt att det även förklarades vara ett världsarv av UNESCO året 1997. På detta sjukhus finns det allt från hjärt och lung-läkare till kiropraktorer. Dock är det även ett besöksmål, och en sevärdhet, men tänk som sagt på att även är ett sjukhus!

El Hospital de la Santa Cruz y San Pablo kommer till

I slutet av 1800-talet hade Barcelona inget fungerande allmänt sjukhus. Det som fanns var Det heliga korsets sjukhus, från 1400-talet. Det var trångt och osanitär miljö. En brand som skedde 1887 kom att bli starten på att bygga ett nytt sjukhus. En bankir från Katalonien, skänkte pengar och en arkitekttävling skedde. Dock så blev det vinnande bidraget nedröstat och man valde att vända sig till Domènech i Montaner som fick i uppgift att rita sjukhuset.

världsarv sjukhus barcelona

Domènech var redan känd för att ha gjort den modernistiska “Palau de la Música” (Musikpalatsen).  Han hade även ritat tre andra modernistiska byggnader, men det var mycket administrativa tvister och brist på finansiering och det blev en paus av byggandet av El Hospital de la Santa Cruz y San Pablo. Dock kom byggfas två igång, men nu hade Domènech hoppat av och hans son tog vid som ansvarig för konstruktionen.