Norges världsarv

Ett världsarv, det är något som man kallar platser eller objekt, om de anses ha värde för mänskligheten. Då menas det med hela världens mänsklighet och inte bara dem som bor i det aktuella landet som ett världsarv finns. Världsarv är viktiga, men av olika skäl, helt beroende på vad det är. Vad exakt ett världsarv är, är svårt att säga. Det kan vara allt från en plats, en stad, en miljö eller en specifik sak. Då hamnar det på UNESCOS lista över världsarv. Över hela världen finns det idag över tusen världsarv, fördelat på 160 länder. I Norge finns det hela sju världsarv. Det är alltså sju platser som anses vara så extraordinära att de kan kallas världsarv.

De sju olika världsarven i Norge

Det första världsarvet är Bryggen, i Bergen. Det är 13 fastigheter som utgör Bryggen och i dessa hus finns det konstnärer och kulturföretagare. I över tusen år har även denna plats varit en knutpunkt mellan Norge och resan av världen.

Det andra världsarvet, är Urnes stavkyrka. Denna kyrka är belägen på en udde vid Lustrafjorden. Den har ett fantastiskt läge, samt att den är Norges äldsta stavkyrka som existerar. Kyrkan ägs av Fortidsminneforeningen , eller Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring,som det heter. Kyrkan används idag, vid ett fåtal tillfällen för begravning och andra kyrkliga ändamål. Den vackra naturen och omgivningen kan erhålla begravningsblommor, om man så önskar.

Det tredje världsarvet är Røros, som är en bergsstad. Hela miljön är som ett stort konstverk och det är den gamla stadsbebyggelsen som är med på UNESCOS lista.

Fjärde världsarvet är Altaristningarna, som är den största samlingen av hällristningar som består av jaktmotiv, i norra Europa.

Det femte världsarvet i Norge är Vegaøyan. På svenska heter det Vegaöarna och det är en ögrupp i Nordlands fylke. Detta kulturlandskap bildas av ett kluster med öar.

Det sjätte världsarvet delas mellan flera länder och det är Struves meridianbåge. Den går från Hammerfest i Norge, till Ukrainas kust. Däremellan är det tio länder och sträckan på denna meridianbåge är 2 820 km.

Det sjunde världsarvet i Norge är landets västra fjordar som heter Geirangerfjorden och Nærøyfjorden.