Världsarv i världen

Det finns en hel del världsarv att hitta i världen. Olika länder har olika många och detta påverkas också av landets historisk, storlek och miljö. I Sverige kan du idag hitta femton stycken världsarv utspridda över landet till exempel. I dagsläget så är ungefär två tredjedelar av de arv som finns att hitta på UNESCOs världsarvslista i Europa och Nordamerika. Man arbetar dock aktivt för att man ska utveckla detta så att listan utökas med världsarv från just andra delar av världen. Man vill också ha in arv från fler kulturer och religioner eftersom Kristendomen är överrepresenterad just nu.

Det finns idag över tusen stycken världsarv på listan som i sin tur är fördelade på 165 länder. Allt fler läggs också till på listan hela tiden. Men idag försöker man få in mer blandning i listan så att det inte bara är kulturarv på den eftersom det i dagsläget är ungefär två tredjedelar av listan som är just kulturarv. Utav dem arv som finns på listan så är över åttahundra idag kulturarv, lite över tvåhundra är naturobjekt och ett trettiotal av dem är blandade objekt. Blandade objekt betyder att det är både ett natur- och kulturarv.

Framtiden för världsarv i världen

Nu när världsarvslistan till stor del består av arv inom Europa och Nordamerika så har man börjat ändra på urvalsprocessen. Man vill nämligen ha ett större urval med arv från just världen och inte bara Europa och Nordamerika. Detta har lett till att man på senare tid har fått in en hel del nya minnen från Asien och Afrika. På senare år har till exempel alltfler arv från Kina, Indien och Iran dykt upp på listan. Man räknar också med att fler länder i dessa områden kommer att dyka upp på listan eftersom man fortfarande vill att de länder som skrivit under UNESCOs världsarvskonvention ska ha världsarv på listan.

Kända världsarv i världen

Det finns trots allt över tusen stycken världsarv på listan i dagsläget. Att försöka nämna alla här skulle vara svårt. Men många kända landmärken och liknande som man har hört talats om tidigare är faktiskt världsarv. Ett exempel är Grand Canyon i USA. Ett annat känt exempel är reservatet för jättepandor i Sichuan, Kina.

Men vill man inte resa långt för att se ett världsarv så är en av de som är mest rekommenderade faktiskt här i Sverige. Det är nämligen Höga Kusten där man hittar berg, sjöar, grottor och liknande som alltihop är naturligt.